Hvad kan dine rejer li!
Test med blade fra den danske have!
Alle mine test er lavet ud fra en 24 ugers periode, 8 uger med meget lidt andet foder og 16 uger med begge dele.
Hvilke mål med testen
1. Hvilke blade kan rejer bedst li?
2. Hvilke blade kan rejer tåle?
3. Kan de få rejer til at yngle?
4. Kan bladene ændre PH værdien?
Bambusblade:
Tørrede bambusblade, brugt som foder til de 4 test rejearter i 24 uger. Alle rejearter spiste godt af bladene, og de gik meget hurtigt igang.
Historie:
Bambus skulle være sundt med et rigt næringsindhold. Flere og flere prøver at udvinde de gode ting, der skulle være i bambus til pleje ved mennesker. Der flere klinikker som forsøger at helbrede forskellige sygdomme med f.eks bambus olie. Vi ved også at Panda Bjørnen elsker bambus, og næsten ikke kan leve uden.
Farven:
Alle rejer stod flotte i farverne, i alle 24 uger.
Yngel:
Alle rejer ynglede, selv de 6 nye kardinal rejer fødte flere kuld i perioden.
Liv:
Ingen rejer døde, men mange nye kom til.
Konklusion:
Virker til at give rejerne meget, de springer i bambusbladene med det samme. Et blad der ikke er særlig stort, men rejerne elsker det.
Det er klart det blad der er spist mest af efter 24 uger og mine rejer har aldrig haft det bedre. En ekstra god ting var at mit akvarievand ikke ændrede sig af bambusbladene, der var forsat helt klart vand i akvariet og filteret var stadigvæk hvidt.
Skulle jeg stoppe med denne succes? nej jeg ville da vide om der var flere blade af samme kvalitet.
Vinrankeblade:
Tørrede vinrankeblade, brugt som foder til de 4 test rejearter i 10 uger. Rejerne begyndte efter få dage at spise godt af bladene, og virkede glade for dem. Alle 4 rejer arte spiste godt af dem.
Historie:
Mange dansker har efterhåndet taget vinplanten til sig, både inde og ude.
Danskerne spiser druer i store mængder, så hvorfor skulle rejerne ikke kunne li´ bladene.
Farven:
Rejernes farve ændrede sig lidt efter 3-4 uger, men til en negativ side. De blå tiger rejer, begyndte at blive lidt lyse. Vandet blev tilgengæld noget beskidt.
Yngel:
De gule rejer og de blå tiger rejer ynglede, men efter noget tid med nedsat tempo. CRS og Kardinal rejerne fik ingen unger i perioden.
Liv:
Efter 14 uger stoppede jeg forsøget, rejerne begyndte efter uge 9 at dø. Der var dødsfald i alle arter, og det var mere end normalt.
Konklusion:
Rejerne spiser godt af dem, men ser ikke ud til at kan tåle dem i længden. Derfor stoppede jeg testen før tid og smed mine tørrede vinrankeblade ud.
Akvariet med alle rejerne, kørte 3 uger efter uden vinrankeblade og der var ingen døde.
Akvariedyr.dk © 2014
Laurbærkirsebærblade:
Tørrede laurbærkirsebærblade, brugt som foder til de 4 test rejearter i 2 uger, hvorefter alle blade blev fjernet straks.
Historie:
Laurbærkirsebær står i de rigtig mange haver og bliver også brugt som hæk i mange villa haver. Flot grøn busk hele året og fuglene spiser af deres sorte bær om vinteren.
Farven:
Den blå tiger reje blev meget lys og det samme skete med de gule rejer.
Yngel:
Kun en enkelt af de gule rejer, fik unger lige i starten.
Liv:
Inden for meget kort tid døde alle mine 9 Kardinal rejer, 12 af de 20 gule rejer, alle 16 CRS rejer og 8 ud af 12 Blå Tiger Rejer. Dete skete i løbet af få dage, så jeg fik ikke sat ind før det var for sent.
Konklusion:
Laurbærkirsebær er Gift til rejeakvariet, næsten alle rejerne døde inde for få dage. Dette forsøg viser at man virkelig skal være sikker hvilke blade man bruger, nogen er direkte dødbringende for dine rejer. De sidste test af blade blev udsat lidt, da jeg skulle ud og købe nye Kardinal rejer.
Efter denne test var jeg ved at trække i land med at lave flere forsøg, det blev pludselig en dyr fornøjelse. Derudover var tanken om at mine test førte til døden for så mange rejer, men jeg ville forsætte så det gjorde jeg.